bewonersvereniging 
't Kleine Hout
 

HET LAATSTE NIEUWS - update 2 mei 2024

Invoering betaald parkeren uitgesteld tot eind 2024 !

Het leek er nu dan toch echt van te gaan komen. De gemeente had besloten om per juli 2024

betaald parkeren in te gaan voeren in de Architectenbuurt in Houtwijk. 

Maar de invoering is nu uitgesteld tot 1 oktober 2024!!

Als het dan zover is, dan moet u met het volgende rekening houden:

Alle bewoners moeten een parkeervergunning aanschaffen!

- De kosten voor de 1e vergunning bedragen € 93,80 per jaar plus € 16,75 kosten bij de eerste
aanvraag.
- Voor een 2e vergunning betaalt u € 327,70 en voor de 3e vergunning € 655,40.
- Voor bezoekers kunt u een bezoekersvergunning aanvragen. Hiermee heeft u recht op 138
uren parkeertijd voor uw bezoek. De kosten voor de bezoekersvergunning bedragen € 32,25.
Bijkopen van uren kan tegen een bedrag van € 50,00 voor 50 uur.

-*-

 Elektrische Bakfietsen

U heeft ze ongetwijfeld opgemerkt: de elektrische bakfietsen van Baqme. Op een tweetal plaatsen in
onze wijk staan deze bakfietsen aangeboden voor snelle verhuur. Met een app op uw telefoon kunt u
de bakfiets huren en ontgrendelen, om vervolgens bijvoorbeeld met uw koelbox en parasol te
vertrekken naar het zonnige Kijkduin.
Tot op heden is ons bij het bestuur niet bekend dat de bakfietsen voor overlast zorgen. Eveneens is
bij het bestuur niet bekend of er gebruik van de bakfietsen wordt gemaakt. Over de toekomst van
het project in onze wijk is bij het bestuur op het moment van schrijven eveneens niets bekend.

-*-

Laadpalen elektrische voertuigen
In oktober 2023 is er in de Architect Duikerstraat een extra laadvoorziening gemaakt voor het opladen van
de elektrische auto. Er stond al een laadpaal aan de Architect Berlagelaan, ter hoogte van nr 41. In totaal beschikt de wijk nu over drie laadplekken en kunnen we ook gebruik maken van de palen op de Architect van Lieflandstraat.ARCHIEF VAN OUDERE BERICHTEN:                                          

Op voordracht van de vvb ontving oud voorzitter Paul Buijtelaar op 26 april 2023 een Koninklijke onderscheiding en werd daarmee benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau!

Paul was zeer verrast en ook bijzonder trots op deze Koninklijke onderscheiding!!Geslaagde Zomerborrel  2023

Op de zeer warme zaterdag 10 juni organiseerde de vvb alweer de 4e Zomerborrel sinds haar bestaan.
In de Architect Duikerstraat genoten ca. 70 bewoners van een lekker drankje, het heerlijke weer en vooral ook van de gezelligheid!-

Zonnepanelen 2022/2023

In korte tijd is er veel veranderd in de wereld. Een van de vele crisissen is er de energiecrises, waardoor de prijzen voor stroom en gas astronomisch zijn gestegen. Omdat het nu daardoor interessant kan zijn om zonnepanelen op je dak te hebben, is er in 2022 een 2e zonnepanelen actie gestart. En nu hebben dus 21  bewoners  besloten om ook zonnepanelen op het dak te leggen.
Wattco.nl,  het bedrijf uit Maasdijk heeft in 2019 tot ieders tevredenheid op 32 woningen zonnepanelen geïnstalleerd. Zij hebben offertes uitgebracht en gaan in april 2023 starten met de installatie van de zonnepanelen!

   -*-  

Actie Schuifpui 2021 afgerond

In 2021/22 hebben nu totaal 24 bewoners meegedaan met de actie Schuifpui. Hierbij zijn door het bedrijf 4Star Windows de aluminium schuifpuien, die bij de nieuwbouw in 1985 zijn geplaatst, vervangen voor hoogwaardige kunststof schuifpuien met HR++ glas.
En dit was dan ook de aanloop naar de.....


 

-*-

HR++ actie 2022
En aan deze actie namen liefst 36 bewoners mee.
Door het nog originele dubbele glas uit de tijd van de bouw te vervangen voor HR++ glas, is de woning niet alleen verduurzaamd, maar is het ook comfortabel en het reduceert bovendien het gasverbruik. 

 

Het Glas- en Klusbedrijf 4G heeft de werkzaamheden uitgevoerd.

-*-

Achterpad verlichting vernieuwd!

In de maand maart 2020 zijn alle armaturen van de achterpad verlichting vernieuwd! Met dank aan onze leden Bert van Eck, Bernd Rademacher, Richard van der Kooij, Henk Palfenier en Ron de Bock die deze klus geklaard hebben.

Nu dus meer lichtopbrengst en 50% minder energieverbruik (van 11 watt naar 5 watt per lamp)

-*-

Sedum dakjes!
Een eerder initiatief van één van onze bewoners, om het schuurdakje van sedum te voorzien, heeft er toe geleid dat er eind augustus 2020 een actie is gestart met de gezamenlijke inkoop van de benodigde materialen, om zelf een Sedumdakje op het dak van de tuinschuur aan te leggen.
Liefst 28 bewoners namen er aan deel!Wat is dat? Sedumdak:
Sedum is een vetplant. Deze plantjes kunnen goed tegen extreme en wisselende weersomstandigheden zoals kou, hitte, droogte en wind.
De tapijt vormende soorten zijn ideaal om te gebruiken als natuurlijke dakbedekking. Sedum is winterhard en dus groenblijvend. Ze staan graag in de zon, maar wat schaduw kunnen ze ook prima hebben. Is het eens een periode droog? Geen probleem, ook tegen weinig water zijn ze goed bestand. Sedum slaat water in het blad op en kan daarom goed overleven bij verschillende weersomstandigheden.
Waarom een Sedumdak?
Het zorgt voor de opslag van regenwater, een schonere lucht en meer biodiversiteit. Extra fijn voor de vlinders en bijen! Ook verlengt het de levensduur van je dak en zorgt het voor vermindering van de omgevingstemperatuur en het omgevingsgeluid. En groen betekent gelukkig niet gelijk meer onderhoud. Een Sedumdak is namelijk onderhoudsarm. Maar niet geheel onderhoudsvrij. 2.x per jaar bemesten en af en toe ongewenst onkruid verwijderen en bij periodes van droogte langer dan 4 weken, wel besproeien.
En het staat natuurlijk erg leuk, als je vanuit de slaapkamer gezellige groenveldjes in de achtertuinen ziet liggen!  Bovendien geeft de Gemeente Den Haag ook nog een leuke subsidie!
Kijk hier naar de foto's van het het resultaat: https://photos.app.goo.gl/jaHsVb8d8YFb48wB9

-*-

 Houtwijkknaptop actie 

In 2019 was er op initiatief van de gemeente, een actie waarbij de bewoners van Houtwijk konden aangeven waar zij het opknappen van de openbare ruimte nodig vonden.

De einduitslag van de Houtwijkknaptop actie kunt  u hier terug lezen.
Hier in de Architectenbuurt werd het pleintje aan het eind van de Berlagelaan opgeknapt en op de trottoirs werd de wortelopdruk-schade hersteld!

 

-*-

16 Juli 2019 - Wethouder Liesbeth van Tongeren bezocht onze vereniging!
Dinsdagmiddag, de 16e juli 2019, bezocht wethouder Duurzaamheid en Energietransitie, mw. Liesbeth van Tongeren onze vereniging. Reden van haar bezoek was de voltooiing van het zonnepanelen project, waarbij in het voorjaar op 32 woningen totaal 316 zonnepanelen zijn geplaatst. (Inmiddels 33 woningen met totaal 324 panelen). De wethouder was benieuwd hoe wij dat georganiseerd en gerealiseerd hadden en dat konden wij haar hier uitvoerig vertellen en laten zien!
Wattco.nl , de leverancier en installateur van de panelen, had gezorgd voor een prachtig spandoek dat voor de gelegenheid op de zonnepanelen in de Architect Duikerstraat was geplaatst, en zij waren ook met een grote delegatie vertegenwoordigd!
In een korte speech vertelde voorzitter Paul aan de wethouder hoe wij dat gedaan hadden, vanaf het begin tot de voltooiing van de installaties. Hij wees er op dat ,voor dat dit project van start ging, er al 14 bewoners waren die op eigen initiatief zonnepanelen hadden geplaatst, en dat de door hen opgadane kennis en ervaring ons zeer van pas kwam voor het maken van de juiste keuzes! Zij waren onze pioniers!
Het werk van de "zoncommissie" (Ed Schook, Ed Vols, Maria Moesman en Paul) werd aangehaald en natuurlijk werd de naam van Maria Moesman in het bijzonder genoemd, want zij had de eerste aanzet gegeven!
Speciale gasten waren Ramon Meesters en Cees Willemse van het Wijkberaad Houtwijk,
Van de Gemeente Den Haag waren naast de wethouder, Arthur de Kruijf* en Githa Mourits aanwezig, en er waren drie bestuursleden van bewonersvereniging "De Erker" , te weten Martin Nijssen, René de Jong en Peter van der Klaauw.
Na de speech van Paul gaf mw. van Tongeren aan zeer blij te zijn met onze actie omdat zij nu ook ziet, dat wat ten stadhuize wordt bedacht, gerealiseerd kan worden met een juiste aanpak. Daarna verklaarde zij dat "bij deze alle zonnepanelen nu officieel in bedrijf zijn"
Ed Schook en Paul hebben aan haar en aan Ramon Meesters met een rondje door de achterpaden heel veel panelen kunnen laten zien, want totaal liggen er nu (2019) 450 zonnepanelen op onze daken, goed voor ruim 100.000 kWh elektrische energie per jaar.
Het was voor zowel ons als voor de wethouder een zeer geslaagd bezoek!