bewonersvereniging 
't Kleine Hout
 

ONDERHOUD VAN DE WONING

update 14 april 2024: Lekkage waterleidingen in de zoldervloer.

Bij inmiddels nu al - voor zover bekend - heeft zich bij  zeker al bij 6 woningen een bijzondere lekkage op de zolder / slaapkamer voorgedaan! Voor het eerst was dat al in (ongeveer) 2022 aan de ABL en recent nog bij 2 woningen aan het ALP. 

Er lopen 2 waterleidingen in de zoldervloer, resp. koud en warm water. De oorzaak van die lekkage bleek een lekkende koppeling in een waterleiding die vanaf de CV ketel in de vloer van de zolder naar de badkamer loopt.
De lekkage openbaarde zich eerst in een van de drie slaapkamers op de 1e etage. Het plafond werd nat en mogelijk ook een van de wanden. Ook werd de vloer van de zolder nat.
Herstel is niet direct mogelijk omdat anders de hele vloer op zolder moet worden opgebroken, immers weet je niet waar de lekkende koppeling zich exact bevindt. 

Bij al deze woningen zijn de leidingen afgekoppeld bij de CV en is een omlegging op zolder gemaakt. Deze werkzaamheden zijn  tot tevredenheid bij al die woningen uitgevoerd door het bouwbedrijf Dubro uit Den Haag.

Tip: Als u vermoedt dat deze lekkage zich ook bij uw woning voordoet, neem dan eerst contact op met uw verzekering!


ALGEMEEN

Bij de oplevering van de woning destijds werd door de bouwer van Wijnen aan elke koper een onderhoudsboekje uitgereikt. Voor zover nog van belang hebben wij de belangrijkste informatie hieruit op deze pagina vermeld en aangevuld met actuele informatie. Het gaat hier om:


  • een overzicht van toegepaste materialen en de leveranciers aan de bouwer. Houdt u er hierbij rekening dat nu, 35  jaar later, veel van deze leveranciers of niet meer bestaan, verhuisd zijn of anderszins. Heeft u een specifieke vraag, of ervaringen die afwijken van hetgeen hier is vermeld, laat u dat dan even aan een van de bestuursleden weten of stuur een email naar vvb@kleinehout.nl
  • Algemene tips voor het gebruik van de woning

TECHNISCHE GEGEVENS en ONDERHOUDSADVIEZEN (alfabetische volgorde)
Aardlekschakelaar
Bij elke elektrische huisinstallatie zijn vele voorzieningen aanwezig waarmee wordt voorkomen dat men een elektrische schok krijgt omdat een defect elektrisch apparaat, bijvoorbeeld een wasmachine, een lamp of een mixer, onder spanning staat.  Een randaarde in een wandcontactdoos is zo’n veiligheidsvoorziening waarmee bepaalde apparaten tegen aanrakingsgevaar zijn beveiligd. De randaarde contacten zijn die twee metalen stripjes boven en onderin een wandcontactdoos. Een hierop aangesloten apparaat is dan geaard en dus beveiligd tegen aanraking.
Een huisinstallatie kent ook wandcontactdozen zonder een randaarde, bijvoorbeeld in de woonkamers of in de slaapkamers. Ook de meeste verlichtingsarmaturen zijn niet geaard.
Indien een apparaat dat hierop is aangesloten door een defect onder spanning komt, en men raakt dit dan aan, dan zorgt de aardlekschakelaar ervoor dat de spanning binnen een fractie van een seconde wordt uitgeschakeld en u het gebeuren, enigszins geschrokken, kunt navertellen. Een belangrijke taak dus voor deze aardlekschakelaar.
De aardlekschakelaar bevindt zich in de groepenkast bij de voordeur en is herkenbaar aan de groene kleur. Op deze schakelaar bevindt zich een testknop en ter controle op de goede werking zou deze knop maandelijks moeten worden ingedrukt waardoor de met de aardlekschakelaar beveiligde groepen spanningsloos worden. Dit wordt meestal niet gedaan, alleen al omdat dan vaak een aantal klokken en audio/video apparaten opnieuw moeten worden ingesteld nadat de stroom is uitgeschakeld en dat is lastig.
Een vervelend aspect van de aardlekschakelaar is, dat als gevolg van een elektromagnetische storing, bijvoorbeeld bij onweer, deze ook kan uitschakelen. Als je dan toevallig niet thuis bent, kan de vrieskist gaan ontdooien en dat is niet leuk…
Moderne aardlekschakelaars zijn bestendig tegen zo’n bliksem overspanning en moeten hier dus tegen kunnen.
Als u thuis regelmatig last heeft van een aardlekschakelaar die bij onweer uitschakelt kan deze vrij eenvoudig worden vervangen. Een goede kans dat dit euvel zich dan niet meer voordoet, maar volledige zekerheid bestaat niet.


CV ketel, geplaatst door de bouwer van de woningen in 1985: Merk: A.C.V., type Delta GE17
Deze cv-ketel met warmwater boiler is bij veel woningen inmiddels vervangen. De kwaliteit is matig en gaat na 10 jaar gebruik relatief veel gas verbruiken. Veel is nu toegepast o.a. de Nefit,, de Vaillant of de Intergas wandketel met geiser functie voor warmwater in de badkamer.
Dakbedekking bergingen:

 2 laagse gebitumeerde glasvlies bedekking.
Advies bij lekkage: Nieuwe bitumen deklaag laten aanbrengen en afschot laten herstellen. Ook na en flinke plensbui mag er in principe geen water op het dakje blijven staan. De kosten hiervoor moet u ramen op ca. € 1800,-- en de kosten kunt u uiteraard met uw buren en medegebruiker delen.
Dakelementen: doosdakelementen - fabrikant Vuren Hawa te Vuren.
Dakpannen: betonpan RBB sneldek gladde uitvoering, kleur bruin TA
Dakkapellen
Bij veel dakkapellen is er sprake van verteerd hout, zeker als het verfwerk niet is bijgehouden. Het betreft dan de multiplex houtdelen en dus niet het hardhouten kozijn.
Anno 2017 blijkt dat bij dakkapellen waar nooit iets aan gedaan is,  ook de bitumen dakbedekkingen op is en zeker moet worden vervangen!
Advies:
Als het hout verteerd is, heeft verven geen zin meer. Het is raadzaam het multiplex te vervangen voor het duurzame Trespa. Dit is een zeer harde kunststof in een bruine kleur, dat niet meer verteerd. Wel gaat het na enige tijd verkleuren en is een verflaagje nodig.
Een alternatieve en goedkopere manier is het aanbrengen van een gecoate aluminium deklaag.
Dit is inmiddels succesvol toegepast op de dakkapellen van de woningen Berlagelaan 9,11,13 en 15.
De platen worden op maat gesneden en onder de dakborder geschoven en ze worden verlijmd op het aanwezige hout. De hoeken worden goed dichtgelijmd ter voorkoming van doorlekken.  De kosten zijn ca. € 280,00 incl. BTW.  ( bij 3 woningen tegelijkertijd).
Informatie te bevragen bij : Ge Zet ( www.gezetbouw.nl.)  046 – 474 70 12 ( Geleen) ,maar er is ook een vestiging in Den Haag.
Tegenwoordig (2020) zijn er volledig kunststoffen dakkapellen leverbaar, waarbij er gen onderhoud, zoals schilderen en dakbedekking-hestel niet meer nodig is!
De kosten hiervan bedragen anno 2021 ca. € 6000,--
Als een dakkapel al voorzien is van trespa of aluminiumbeplating, dan is het ook mogelijk om het raamkozijn te vervangen voor een kunststof kozijn met een vast raam en een draaikiep raam met HR++ glas.
De dakkapel is dan al bijna al onderhoudsvrij, zij het dat de bitumendakbedekking wel om de ca. 15-20 jaar vernieuwd moet worden en eventueel een nieuwe verflaag nodig is.
De kosten voor een een kunststof kozijn bedragen anno 2021 ca. € 1900,00 en de kosten voor een nieuwe dakbedekking bedragen ca. € 800,--. Inmiddels zij door het bedrijf Hans van der Form Onderhoud bij een 4 tal woningen dergelijke kozijnen geplaatst. Voor nadere info: zie aannemerslijst hieronder.

bergingsdeur is van vurenhout
Dakgoten
De zinken dakgoten aan weerszijden van de woning onder het dak hebben een geschatte levensduur van ca. 30 jaar.
In 2014/2015 zijn alle dakgoten (op het blok Margadanterf 2 t/m 8 na) geheel vernieuwd.
Belangrijk is het deze goten eens per jaar schoon te maken, daar bladeren en zand de doorstroming van hemelwater belemmert!
In 2017 is voor de eerste keer er een "Bladeren uit de dakgoot"actie geweest en wordt sindsdien elk najaar herhaald. Het is meestal de glazenwasser die  dan medio december alle blad en modder uit de dakgoten haalt.


Deuren

  • de buiten - entrédeur is vervaardigd van merbau, en beschermd met een hout- veredelingssproduct; 
  • binnendeuren: opdekboarddeuren, kleur wit of mahonie fineer - fabrikant: Bruynzeel
  • binnen kozijndeuren: plaatstaal - fabrikant: Polynorm Bunschoten

advies voor schilderwerk buitendeuren: zie "gevelkozijnen"
Dorpels toilet, badkamer : Marmora, kleur lichtgrijs
Gevelsteen: waalformaat kleur :geel hard grauw - vorm: baksteen - code: geel-boven pakket 413
Gevelkozijnen
De kozijnen zijn vervaardigd van hardhout Dark Red Merantie en beschermd met een hout- veredelingsproduct .
Advies voor het schilderwerk:
Elke ca. 3 jaar , afhankelijk van de staat van het verfwerk, dienen kozijnen en buitendeuren geverfd te worden. Kozijnen en deuren aan de zuid/west zijde hebben door weer en wind vaak meer te lijden en kan een verfbeurt om de twee jaar nodig zijn. De originele kleur van de hardhouten voordeur en kozijnen behoudt men door gebruik te maken van:
Product 048 - Cetol TGL Satin Plus basis :TU
Leverancier: Bierens Verf en Behang
Waldeck Pyremontkade 676, 2518 KH  DEn Haag
Vooraf licht opschuren met fijn waterproof schuurpapier.


Deur berging en stalen draagpaal
De deur van de berging en de metalen draagpaal aan de voorzijde van het huis, zijn van een dekkende bruine verflaag voorzien. De orginele verf / kleur is Sigma Schakelverf Semi Gloss kleur nummer KVS3/5591 - Silvanol
Deze verf is de vervanger van Pehalin MONOVIT nr. 4930, het oude productnummer.
ISOLATIE
zie hierboven - energietransitie
Regenwater afvoer
Tussen elke 2 woningen in bevindt zich zowel aan de voorzijde als aan de achterzijde de dakgoot-regenwaterafvoerbuis.
Aan de achterzijde van één van de twee woningen zit er, net onder de buis ondergronds een betonnen put, waarop ook de afvoerbuis is aangesloten van de regenwater-afvoer van de schuurtjes.
Vanuit die put gaat er een pvc leiding door de betonnen fundatie naar het riool onder die woning.
Het horizontale deel tussen schuurtjes en woningen is drainagebuis. Dit is een poreuze buis. Deze is kan na 35 jaar verstopt zijn, waardoor de regenwaterafvoer van de schuur geblokkeerd is.
Een paar gaten hierin aanbrengen kan verbetering geven. Het regenwater loopt dan daar de grond in en blijft niet meer in de buis staan. Bij de schuur zit er meestal ook nog een T-stuk met een pvc-leiding naar de dichtstbijzijnde regenwaterput in het achterpad.
Zie foto - afvoerbuis bij een schuurtje. De geribbelde buis onderin is de drainagebuis, de T-stuk aftakking gaat naar de dichtstbijzijnde afvoerput in het achterpad.


Muurleuningen: mahonie


Schuifpui: Renomera te Deurne.
De originele schuifpuien hebben een groot nadeel: de schuifrail bevindt zich aan de buitenzijde en door vervuiling worden rail en wieltjes aangetast. Hierdoor gaat de schuifpui op den duur zeer stroef lopen.
Het is nu (2020) verstandig om, als deze schuifpui weer nauwelijks in beweging te krijgen is, deze te vervangen voor een moderne schuifpui met HR++ glas.
Na 35 jaar hebben de originele schuifpuien hun beste tijd wel gehad. Onderdelen zijn ook niet meer verkrijgbaar.


Spouwmuur isolatie: steenwolplaten nr. 428 - 75 mm - Rockwool Lapinus

Trappen en traphekken: meranti

Vloeren
De begane grondvloer is een geïsoleerde systeemvloer met en cement dekvloer van ca. 5 cm dikte. De verdieping en zoldervloeren zijn van gewapend beton en afgewerkt met een cementvloer of met tegels, zoals in de badkamer en toilet. Vermijdt zoveel mogelijk het gebruik van spijkers in de afwerkvloer. Vloerbedekking dient bij voorkeur te worden gelijmd. Eventuele schade aan de cementvloeren is te herstellen met en cement papje of een uitvulmiddel zoals alabastine.

Woning scheidende wanden.
Uitgevoerd in beton. Voor het ophangen of bevestigen van voorwerpen is het gebruik van een klopboor of hamerslag machine noodzakelijk en dienen pluggen te worden toegepast.
De binnenmuren zijn vervaardigd van Durox gasbeton elementen en hebben géén dragende functie. Lichte voorwerpen kunnen met lijm, nagels of schroeven worden bevestigd. Zware voorwerpen dienen met voor gasbeton ontwikkelde bevestigingsmiddelen, houtdraadbouten of doorgaande bouten te worden bevestigd. Bevestig nooit voorwerpen boven wandcontactdozen en lichtschakelaars, daar hier elektrische in de muur lopen


ALGEMENE TIPS
Vermijdt zoveel mogelijk het gebruik van spijkers in de vloer.
Leidingen en stopcontacten van lichtschakelaars lopen nagenoeg recht omhoog naar het plafond Houdt hiermee rekening met het ophangen van voorwerpen op de wand. Draai bij voorkeur de hoofdschakelaar om als u lampen ophangt of werkzaamheden aan de elektrisch installatie verricht.
Zet bij vakanties e.d de thermostaat laag en zorg ervoor dat de watersloten (zwanenhals)in de sifons onder de wastafel, bij de c.v. ketel en het schrobputje in de douche en badkamer niet kunnen verdampen door in de afvoeren een weinig slaolie te doen
Als u de plinten na het schoonmaken inwrijft met teakolie, komt de kleur van het hout beter uit.
Het onderhoud van vloer- en wandtegels dient bij voorkeur te gebeuren met groene zeep. Dit tast het voegwerk niet aan.

Mechanische ventilatie
Het verdient aanbeveling de mechanische ventilatie niet uit te schakelen. Dit in verband met de vochthuishouding en de isolatie van de woning. Advies: bij normaal gebruik op stand 1, bij koken en douchen op stand 2. Condens geeft aan dat er niet voldoende wordt geventileerd! . Wilt u de slaapkamers ventileren, bedenk dan dat door het open ramen in een kwartier tijd alle lucht uit het vertrek is geventileerd! Het urenlang openzetten van ramen betekent alleen veel verkoeling van wanden en plafonds en kost u dus dure energie als u het vertrek weer op temperatuur wilt brengen.
Bij veel woningen is na ca. 30 jaar de mechanische ventilatiemotor (op zolder) defect geraakt.
Een nieuwe ventilator (bv type Comfofan SP)  kost anno 2020 ca. € 250 . 


Goede ervaringen zijn er met het bedrijf LEDO Groep uit Wateringen.

Het verdient aanbeveling om de houten deuren en ramen altijd dicht te doen op de raamboompjes om het kromtrekken van ramen en deuren zoveel mogelijk tegen te gaan.
Indien het spuitwerk beschadigd wordt tijdens de bewoning, dan kant u de vuile vegen weg borstelen met een droge, harde borstel en eventueel bijwerken met schoolbordenkrijt
Op zolder en nabij de cv ketel zijn een beluchtingspijp en ontluchtingspijp aangebracht. Deze pijpen mogen niet worden afgesloten.

AANNEMERS
Deze lijst wordt sinds 1 januari 2003 door de leden van de vereniging samengesteld en onderhouden.
Wat vermeld staat is gebaseerd op persoonlijke ervaringen van hen die de gegevens hebben aangeleverd. Het is dus niet uit te sluiten dat wat hier staat niet klopt met uw eigen ervaringen. Laat ons dit weten, dat nemen wij uw ervaring ook mee! Deze lijst is dus slechts ter uw informatie een geen kwaliteitsverklaring van uw bestuur!
De genoemde bedragen kunnen inmiddels gedateerd zijn en zijn dus indicatief!!naam en adres

 

informatie

kosten

Booma Westland
Henry van Heyningen

0612759301

Heeft inmiddels al veel uitbouwen zowel aan de voorzijde als aan de achterzijde
gerealiseerd.

op aanvraag

GeZet ( www.gezetbouw.nl.)  046 – 474 70 12 (Geleen) ,maar er is ook een vestiging in Den Haag.

Een alternatieve en goedkopere manier is het aanbrengen van een gecoate aluminium deklaag. Dit is inmiddels succesvol toegepast op de dakkapellen van de woningen Berlagelaan 9,11,13 en 15. De platen worden op maat gesneden en onder de dakborder geschoven en ze worden verlijmd op het aanwezige hout. De hoeken worden goed dichtgelijmd ter voorkoming van doorlekken

ca € 800 incl. BTW
(2018)

Hans van der Form Onderhoud - Monster
www.kozijnenverbouw.nl
0654210096

kunststof raamkozijn met HR++ glas plaatsen in de dakkapel.
Heeft bij een aantal woningen bij ons tot tevredenheid deze reparatie uitgevoerd.

ca.€ 1800 (2021)

WDR Onderhoud (Wilco de Roode)
Westerbaenstraat 110
2513 GJ  Den Haag
06-21390650
cwderoode@live.nl

algemeen onderhoud - plaatsen van hardhouten glaslatten - schuurdaken ect.

op aanvraag

Wattco.nl Zonnepanelen

Heeft sinds 2019 op 35 woningen zonnepanelen geplaatst. Door individuele omvormers per paneel , hoog rendement!

op aanvraag

Sedum cassettes
Groenbedekking.net

In 2020 zijn 28 schuurdakjes van Sedum voorzien

2023:
€ 55,- / M2


 CV-INSTALLATIE EN SANITAIR - INSTALLATIE EN ONDERHOUD


naam en adres

informatie

kosten

Hennink Installatietechniek Voorburg tel: 070-3814020

Verzorgt bij veel bewoners het jaarlijkse onderhoud van de cv – erkend VNI installateur. De meningen over de kwaliteit lopen sterk uiteen, van zeer positief tot zeer negatief!
De kosten voor een nieuw CV-ketel moeten worden geraamd op ca. € 1600,--, ex BTW, afhankelijk van het gewenste type.

€ 70,- per jaar excl. BTW (cv)

(2020)

Ben Overgaag BV - Loodgietersbedrijf
Bovendijk35-X
2295 RV Kwintsheul
0174-297193
info@benovergaag.nl
www.benovergaag.nl

Heeft in 2014/2015 nagenoeg alle dakgoten aan de achter- en voorzijden van onze woningen tot tevredenheid vernieuwd.
Herstellen / vervangen van de bitumen dakbedekking van de dakkapel
inclusief vernieuwen loden afvoer en aanbrengen daktrim als randafwerking

dakkapel: ca. €800,-incl.BTW
(2021)

Popering CV installatiebedrijf. 070-3643939
www.vanpopering.info

Voor het reinigen van het luchtkanaal, maar ook voor het jaarlijks reinigen van de regengoten aan voor- en achterzijde.

Reinigen goten:
op aanvraag

Bouwbedrijf Dubru 

Ruhr 9,  2491 CX  Den Haag

070-260 00 37

Omleggen waterleidingen op de zolder om een lekkage te herstellen.