bewonersvereniging 
't Kleine Hout
 

ENERGIETRANSITIE

Een actueel thema is de energietransitie. Welke kant het allemaal op gaat is nu (2019) nog zeer onduidelijk, maar feit is wel dat wij uiterlijk in 2050 (?) van het gas af gaan. Maar de Gemeente Den Haag wil in 2040 al klimaatneutraal zijn, dus eerder (2030?) zou zo maar kunnen!
Met grote belangstelling gaan wij de komende jaren volgen welke kant het uitgaat, vooral  ten aanzien van het straks verwarmen van onze woningen, als het gas er niet meer is.
Wij hebben aardgas nodig om te koken en om te stoken.
Het alternatief voor het koken is eenvoudig. Velen koken al elektrisch (b.v. inductie) en dat gaat prima!
Gaat de keuken verbouwd worden, stap dan nu al over op elektrisch koken. Zeker als u zonnepanelen heeft!!
Maar wat wordt het alternatief voor stoken?? Stadsverwarming op de aardwarmte centrale Leyenburg, stoken op waterstof, of toch een warmtepomp??
In 2021 zou de Gemeente Den Haag per wijk bekend gaan maken hoe daar de woningen verwarmd kunnen gaan worden nadat er geen aardgas meer uit de gasleiding komt.
Update 10 mei 2022: in 2021 niets gehoord of gezien van de Gemeente...


Energielabel en isolatie
De isolatiewaarde van onze woningen is van belang om t.z.t. keuzes te kunnen maken. Onze woningen zijn gelukkig al redelijk goed thermisch geïsoleerd:
- isolerende beglazing voor alle woonvertrekken met uitzondering van de voordeur en de klepramen.
- 75 mm mineraalwol in de spouw van de gevels.
- 90 mm mineraalwol in de dakplaten, gelijkwaardig R=2,5 m2 K/W
- extra geïsoleerde begane grond vloeren.
De woningen hebben energie label C (maar dit is niet officieel)
Door b.v. zonnepanelen te plaatsen en HR++ glas, kan je naar energielabel B gaan, en dat is dan weer goed genoeg om eventueel met een warmtepomp de woning te verwarmen.
Doe de test op : https://www.engie-bespaaradvies.nl

Bij verkoop van een woning moet er een geldig energielabel zijn. www.energielabelvoorwoningen.nl
Tot 31 december 2020 kon je dit voor ca. € 10,-- online aanvragen. Daarna kost het € 200,--  omdat er een deskundige voor langs moet komen!
Het label is 10 jaar geldig.  Zie ook: www.energielabelvoorwoningen.nl


Zonnepanelen
In 2019 zijn er door Wattco.nl uit Maasdijk 324 zonnepanelen geplaatst, verdeeld over 34 woningen! Er lagen al totaal 126 panelen verdeeld over 14 woningen in ons wijkje, dus per saldo liggen er straks  450 panelen, verdeeld over 46 woningen!! Dus wekken wij met z'n allen ruim 100.000 kWh per jaar aan stroom op en een CO2 besparing van ca. 45.000 kg/jaar!!
Update 10 mei 2022: In2021 zijn er 2 zonnepanelen-installaties op de daken van woningen in de Architect Duikerstraat geplaatst. Het totaal door Wattco.nl geleverde installatie komt hiermee op 35.


Update 17 oktober 2024:

Liefst 25 bewoners namen deel aan de nieuwe zonnepanelenactie 2023! Door de gewijzigde omstandigheden op de energiemarkt was er ineens weer veel belangstelling hiervoor. In het voorjaar 2023 werden de zonnepanelen door Wattco.nl geïnstalleerd!

In het totaal zijn nu 71 van de 79 woningen voorzien van zonnepanelen!


Sedum Groendakjes - onderhoud
In 2020 zijn daken van 28 tuinschuurtjes voorzien van sedumbedekking
Het zorgt voor de opslag van regenwater, een schonere lucht en meer biodiversiteit. Extra fijn voor de vlinders en bijen! Ook verlengt het de levensduur van je dak en zorgt het voor vermindering van de omgevingstemperatuur en het omgevingsgeluid. 

Op elk dubbel schuurdak liggen 35 Sedum cassettes en daaronder ligt en wortelwerende folie.

De randen zijn met grind afgewerkt.  (leverancier: Groenbedekking.net)

En groen betekent gelukkig niet gelijk meer onderhoud. Een Sedumdak is namelijk onderhoudsarm, maar zeker niet geheel onderhoudsvrij. Tweemaal per jaar bemesten en zeker ook ongewenst onkruid  (gras!) verwijderen!

Bij periodes van droogte langer dan 4 weken, wel besproeien.
















Bemesten:
2x per jaar (voorjaar en najaar) met Sedum Bemester korrels (meegeleverd)
Dosering: Voor een enkel schuurtje, met een oppervlak van 6 m2 (2*3 meter) 150 gram korrels.

Kunststof schuifpuien en HR++ glas acties
In 2021/22 hebben nu totaal 24 bewoners meegedaan met de actie Schuifpui. Hierbij zijn door het bedrijf 4Star Windows de aluminium schuifpuien, die bij de nieuwbouw in 1985 zijn geplaatst, vervangen voor hoogwaardige kunststof schuifpuien met HR++ glas.
En dit was dan ook de aanloop naar de.....
HR++ actie 2022
En aan deze actie namen liefst 36 bewoners mee.
Door het nog originele dubbele glas uit de tijd van de bouw te vervangen voor HR++ glas, is de woning niet alleen verduurzaamd, maar is het ook comfortabel en het reduceert bovendien het gasverbruik. Het Glas- en Klusbedrijf 4G heeft de werkzaamheden uitgevoerd.