vvb 't Kleine Hout
Home
Nieuws
Over de vereniging
Bestuur en Contact
Inbraak- brand prev.
JALV docs
Jaarverslagen
Energietr./Onderhoud
YouTube TV & foto'sENERGIETRANSITIE

Een actueel thema is de energietransitie. Welke kant het allemaal op gaat is nu (2019) nog zeer onduidelijk, maar feit is wel dat wij uiterlijk in 2050 (?) van het gas af gaan. Maar de Gemeente Den Haag wil in 2040 al klimaatneutraal zijn, dus eerder (2030?) zou zo maar kunnen!

Met grote belangstelling gaan wij de komende jaren volgen welke kant het uitgaat, vooral  ten aanzien van het straks verwarmen van onze woningen, als het gas er niet meer is.

 

Wij hebben aardgas nodig om te koken en om te stoken.

Het alternatief voor het koken is eenvoudig. Velen koken al elektrisch (b.v. inductie) en dat gaat prima!

Gaat de keuken verbouwd worden, stap dan nu al over op elektrisch koken. Zeker als u zonnepanelen heeft!!

Maar wat wordt het alternatief voor stoken?? Stadsverwarming op de aardwarmte centrale Leyenburg, stoken op waterstof, of toch een warmtepomp??

 

In 2021 zal de Gemeente Den Haag per wijk bekend gaan maken hoe daar de woningen verwarmd kunnen gaan worden nadat er geen aardgas meer uit de gasleiding komt.


Energielabel en isolatie

De isolatiewaarde van onze woningen is van belang om tzt keuzes te kunnen maken. Onze woningen zijn gelukkig al redelijk goed thermisch geïsoleerd:

 

- isolerende beglazing voor alle woonvertrekken met uitzondering van de voordeur en de klepramen.

- 75 mm mineraalwol in de spouw van de gevels.

- 90 mm mineraalwol in de dakplaten, gelijkwaardig R=2,5 m2 K/W

- extra geïsoleerde beganegrond vloeren.

 

De woningen hebben energie label C (maar dit is niet officieel)

Door b.v. zonnepanelen te plaatsen en HR++ glas, kan je naar energielabel B gaan, en dat is dan weer goed genoeg om eventueel met een warmtepomp de woning te verwarmen.

Doe de test op : https://www.engie-bespaaradvies.nl

 

 

 

 

 

Zonnepanelen

Dit jaar zijn er door Wattco uit Maasdijk 324 zonnepanelen geplaatst, verdeeld over 33 woningen! Er lagen al totaal 126 panelen verdeeld over 14 woningen in ons wijkje, dus per saldo liggen er straks  450 panelen, verdeeld over 46 woningen!! Dus wekken wij met z'n allen ruim 100.000 kWh per jaar aan stroom op en een CO2 besparing van ca. 45.000 kg/jaar!!  

 

Architect Margadanterf

Hierbij zijn 4 woningen die nu mee gaan doen aan het Margadanterf. Dit is bijzonder omdat het Margadanterf te maken heeft met een behoorlijke schaduw op de daken van de hoge bomen aan het Tula (fiets) pad. In principe zijn de woningen daar dus ongeschikt voor zonnepanelen.

Hun bevindingen over een jaar moet duidelijkheid geven of het toch interessant is om bv. toch 5 panelen op de top van het dak te leggen, want daar komt de zon vanaf maart t/m september wel.

 

  


 

ONDERHOUD VAN DE WONING

Bij de oplevering van de woning destijds werd door de bouwer van Wijnen aan elke koper een onderhoudsboekje uitgereikt. Voor zover nog van belang hebben wij de belangrijkste informatie hieruit op deze pagina vermeld en aangevuld met actuele informatie. Het gaat hier om:

  • een overzicht van toegepaste materialen en de leveranciers aan de bouwer. Houdt u er hierbij rekening dat nu, 34  jaar later, veel van deze leveranciers of niet meer bestaan, verhuisd zijn of anderszins. Heeft u een specifieke vraag, of ervaringen die afwijken van hetgeen hier is vermeld, laat u dat dan even aan een van de bestuursleden weten of stuur een email naar vvb@kleinehout.nl
  • Algemene tips voor het gebruik van de woning  

 

TECHNISCHE GEGEVENS en ONDERHOUDSADVIEZEN (alfabetische volgorde)


Aardlekschakelaar

Bij elke elektrische huisinstallatie zijn vele voorzieningen aanwezig waarmee wordt voorkomen dat men een elektrische schok krijgt omdat een defect elektrisch apparaat, bijvoorbeeld een wasmachine, een lamp of een mixer, onder spanning staat.  Een randaarde in een wandcontactdoos is zo’n veiligheidsvoorziening waarmee bepaalde apparaten tegen aanrakingsgevaar zijn beveiligd. De randaarde contacten zijn die twee metalen stripjes boven en onderin een wandcontactdoos.Een hierop aangesloten apparaat is dan geaard en dus beveiligd tegen aanraking.

 Een huisinstallatie kent ook wandcontactdozen zonder een randaarde, bijvoorbeeld in de woonkamers of in de slaapkamers. Ook de meeste verlichtingsarmaturen zijn niet geaard.

Indien een apparaat dat hierop is aangesloten door een defect onder spanning komt, en men raakt dit dan aan, dan zorgt de aardlekschakelaar ervoor dat de spanning binnen een fractie van een seconde wordt uitgeschakeld en u het gebeuren, enigszins geschrokken, kunt navertellen. Een belangrijke taak dus voor deze aardlekschakelaar.

 De aardlekschakelaar bevindt zich in de groepenkast bij de voordeur en is herkenbaar aan de groene kleur. Op deze schakelaar bevindt zich een testknop en ter controle op de goede werking zou deze knop maandelijks moeten worden ingedrukt waardoor de met de aardlekschakelaar beveiligde groepen spanningsloos worden.Dit wordt meestal niet gedaan, alleen al omdat dan vaak een aantal klokken en audio/video apparaten opnieuw moeten worden ingesteld nadat de stroom is uitgeschakeld en dat is lastig.

 Een vervelend aspect van de aardlekschakelaar is, dat als gevolg van een elektromagnetische storing, bijvoorbeeld bij onweer, deze ook kan uitschakelen. Als je dan toevallig niet thuis bent, kan de vrieskist gaan ontdooien en dat is niet leuk…

 Moderne aardlekschakelaars zijn bestendig tegen zo’n bliksem overspanning en moeten hier dus tegen kunnen.

Als u thuis regelmatig last heeft van een aardlekschakelaar die bij onweer uitschakelt kan deze vrij eenvoudig worden vervangen.Een goede kans dat dit euvel zich dan niet meer voordoet, maar volledige zekerheid bestaat niet.

Indien u een moderne aardlekschakelaar wilt laten plaatsen, neemt u dan contact op met de voorzitter, Paul Buijtelaar.


CV ketel, geplaatst door de bouwer van de woningen in 1985: Merk: A.C.V., type Delta GE17

 Deze cv-ketel met warmwater boiler is bij veel woningen inmiddels vervangen. De kwaliteit is matig en gaat na 10 jaar gebruik relatief veel gas verbruiken. Veel is nu toegepast o.a. de Nefit,, de Vaillant of de Intergas wandketel met geiser functie voor warmwater in de badkamer.


Dakbedekking bergingen: 2 laagse gebitumeerde glasvlies bedekking.

Advies bij lekkage: Nieuwe bitumen deklaag laten aanbrengen en afschot laten herstellen. Ook na en flinke plensbui mag er in principe geen water op het dakje blijven staan. De kosten hiervoor moet u ramen op ca. € 1800,-- en de kosten kunt u uiteraard met uw buren en medegebruiker delen.


Dakelementen: doosdakelementen - fabrikant Vuren Hawa te Vuren.


Dakpannen: betonpan RBB sneldek gladde uitvoering, kleur bruin TA 


Dakkapellen

Bij veel dakkapellen is er sprake van verteerd hout, zeker als het verfwerk niet is bijgehouden. Het betreft dan de multiplex houtdelen en dus niet het hardhouten kozijn.

Anno 2017 blijkt dat bij dakkapellen waar nooit iets aan gedaan is,  ook de bitumen dakbedekkingen op is en zeker moet worden vervangen!

Advies:

Als het hout verteerd is, heeft verven geen zin meer. Het is raadzaam het multiplex te vervangen voor het duurzame Trespa. Dit is een zeer harde kunststof in een bruine kleur, dat niet meer verteerd. Wel gaat het na enige tijd verkleuren en is een verflaagje nodig.

 

Een alternatieve en goedkopere manier is het aanbrengen van een gecoate aluminium deklaag.

Dit is inmiddels succesvol toegepast op de dakkapellen van de woningen Berlagelaan 9,11,13 en 15.

De platen worden op maat gesneden en onder de dakborder geschoven en ze worden verlijmd op het aanwezige hout. De hoeken worden goed dichtgelijmd ter voorkoming van doorlekken.  De kosten zijn ca. € 280,00 incl. BTW.  ( bij 3 woningen tegelijkertijd).

 

Informatie te bevragen bij : Ge Zet ( www.gezetbouw.nl.)  046 – 474 70 12 ( Geleen) ,maar er is ook een vestiging in Den Haag.

 

Dakgoten

De zinken dakgoten aan weerszijden van de woning onder het dak hebben een geschatte levensduur van ca. 30 jaar. Belangrijk is het deze goten eens per jaar schoon te maken, daar soms vuil is opgehoopt, dat de doorstroming van hemelwater belemmert. Als u er zelf niet aan wilt beginnen, kunt u het aan de glazenwasser vragen.

In 2017 is er een actie geweest van de vereniging, en zijn bij 44 woningen de dakgoten, voornamelijk die aan de voorzijde, schoon gemaakt door glazenwasser Remy van Baalen.

In november 2018 zal deze actie opnieuwd gestart worden.


Deuren

  • de buiten - entrédeur is vervaardigd van merbau, en beschermd met een hout- veredelingssproduct; de bergingsdeur is van vurenhout
  • binnendeuren: opdekboarddeuren, kleut wit of mahonie fineer - fabrikant: Bruynzeel
  • binnen kozijndeuren: plaatstaal - fabrikant: Polynorm Bunschoten

 advies voor schilderwerk buitendeuren: zie "gevelkozijnen"


Dorpels toilet, badkamer : Marmora, kleur lichtgrijs


Gevelsteen: waalformaat kleur :geel hard grauw - vorm:baksteen - code: geel-boven pakket 413


Gevelkozijnen

De kozijnen zijn vervaardigd van hardhout Dark Red Merantie en beschermd met een hout- veredelingssproduct .

Advies voor het schilderwerk:

Elke ca. 3 jaar , afhankelijk van de staat van het verfwerk, dienen kozijnen en buitendeuren geverfd te worden. Kozijnen en deuren aan de zuid/west zijde hebben door weer en wind vaak meer te lijden en kan een verfbeurt om de twee jaar nodig zijn. De orginele kleur van de hardhouten voordeur en kozijnen behoudt men door gebruik te maken van:

Product 048 - Cetol TGL Satin Plus basis :TU

Leverancier: Bierens Verf en Behang

Waldeck Pyremontkade 676, 2518 KH  DEn Haag

Vergelijkbaar product:

Trimetal/Silvanol LS/Pehalin Edelhout MB - palissander 169

Online verkrijgbaar bij Budgetverf.nl

Vooraf licht opschuren met fijn waterproof schuurpapier.

 

Deur berging en stalen draagpaal

De deur van de berging en de metalen draagpaal aan de voorzijde van het huis, zijn van een dekkende bruine verflaag voorzien. De orginele verf / kleur is

Sigma Schakelverf Semi Gloss kleur nummer KVS3/5591 - Silvanol

Deze verf is de vervanger van Pehalin MONOVIT nr. 4930, het oude productnummer.


ISOLATIE

zie hierboven - energietransitie


Muurleuningen: mahonie


Schuifpui: Renomera te Deurne.

De originele schuifpuien hebben een groot nadeel: de schuifrail bevindt zich aan de buitenzijde en door vervuiling worden rail en wieltjes aangetast. Hierdoor gaat de schuifpui op den duur zeer stroef lopen. De vereniging onderhoudt contacten met schuifpui-specialisten en organiseert bij voldoende belangstelling servicebeurten, waarbij door de specialisten o.a. de wieltjes worden gesmeerd of vervangen. Zo zijn er sinds  2000 al vele revisies uitgevoerd. Kosten anno 2010: ca € 250


Spouwmuur isolatie: steenwolplaten nr. 428 - 75 mm - Rockwool Lapinus


Trappen en traphekken: meranti


Vloeren

De begane grondvloer is een geïsoleerde systeemvloer met en cement dekvloer van ca. 5 cm dikte. De verdieping en zoldervloeren zijn van gewapend beton en afgewerkt met een cementvloer of met tegels, zoals in de badkamer en toilet. Vermijdt zoveel mogelijk het gebruik van spijkers in de afwerkvloer. Vloerbedekking dient bij voorkeur te worden gelijmd. Eventuele schade aan de cementvloeren is te herstellen met en cement papje of een uitvulmiddel zoals alabastine.


Woning scheidende wanden.

Uitgevoerd in beton. Voor het ophangen of bevestigen van voorwerpen is het gebruik van een klopboor of hamerslag machine noodzakelijk en dienen pluggen te worden toegepast.

De binnenmuren zijn vervaardigd van Durox gasbeton elementen en hebben géén dragende functie. Lichte voorwerpen kunnen met lijm, nagels of schroeven worden bevestigd. Zware voorwerpen dienen met voor gasbeton ontwikkelde bevestigingsmiddelen, houtdraadbouten of doorgaande bouten te worden bevestigd. Bevestig nooit voorwerpen boven wandcontactdozen en lichtschakelaars, daar hier elektrische in de muur lopen

 

 ALGEMENE TIPS

 Vermijdt zoveel mogelijk het gebruik van spijkers in de vloer.

 Leidingen en stopcontacten van lichtschakelaars lopen nagenoeg recht omhoog naar het plafond Houdt hiermee rekening met het ophangen van voorwerpen op de wand. Draai bij voorkeur de hoofdschakelaar om als u lampen ophangt of werkzaamheden aan de elektrisch installatie verricht.

 Zet bij vakanties e.d de thermostaat laag en zorg ervoor dat de watersloten (zwanenhals)in de sifons onder de wastafel, bij de c.v. ketel en het schrobputje in de douche en badkamer niet kunnen verdampen door in de afvoeren een weinig slaolie te doen

 Als u de plinten na het schoonmaken inwrijft met teakolie, komt de kleur van het hout beter uit.

 Het onderhoud van vloer- en wandtegels dient bij voorkeur te gebeuren met groene zeep. Dit tast het voegwerk niet aan.

 Het verdient aanbeveling de mechanische ventilatie niet uit te schakelen. Dit in verband met de vochthuishouding en de isolatie van de woning. Advies: bij normaal gebruik op stand 1, bij koken en douchen op stand 2. Condens geeft aan dat er niet voldoende wordt geventileerd! . Wilt u de slaapkamers ventileren, bedenk dan dat door het open ramen in een kwartier tijd alle lucht uit het vertrek is geventileerd! Het urenlang openzetten van ramen betekent alleen veel verkoeling van wanden en plafonds en kost u dus dure energie als u het vertrek weer op temperatuur wilt brengen.

 Het verdient aanbeveling om de houten deuren en ramen altijd dicht te doen op de raamboompjes om het kromtrekken van ramen en deuren zoveel mogelijk tegen te gaan.

 Indien het spuitwerk beschadigd wordt tijdens de bewoning, dan kant u de vuile vegen weg borstelen met een droge, harde borstel en eventueel bijwerken met schoolbordenkrijt

 Op zolder en nabij de cv ketel zijn een beluchtingspijp en ontluchtingspijp aangebracht. Deze pijpen mogen niet worden afgesloten.

 

 


AANNEMERS

Deze lijst wordt sinds 1 januari 2003 door de leden van de vereniging samengesteld en onderhouden.

Wat vermeld staat is gebaseerd op persoonlijke ervaringen van hen die de gegevens hebben aangeleverd. Het is dus niet uit te sluiten dat wat hier staat niet klopt met uw eigen ervaringen. Laat ons dit weten, dat nemen wij uw ervaring ook mee! Deze lijst is dus slechts ter uw informatie een geen kwaliteitsverklaring van uw bestuur!

De genoemde bedragen kunnen inmiddels gedateerd zijn en zijn dus indicatief!!

 

 

NAAM EN ADRES

INFORMATIE

KOSTEN

Booma Westland

0174-246551

Heeft inmiddels al veel uitbouwen zowel aan de voorzijde als aan de achterzijde 

gerealiseerd.

op aanvraag

GeZet ( www.gezetbouw.nl.)  046 – 474 70 12 (Geleen) ,maar er is ook een vestiging in Den Haag.

 

Een alternatieve en goedkopere manier is het aanbrengen van eengecoate aluminium deklaag. Dit is inmiddels succesvol toegepast op de dakkapellen van de woningen Berlagelaan 9,11,13 en 15. De platen worden op maat gesneden en onder de dakborder geschoven en ze worden verlijmd op het aanwezige hout. De hoeken worden goed dichtgelijmd ter voorkoming van doorlekken. 

ca € 800 incl. BTW

(2018)

Reekers Onderhoudsbedrijf te Den Haag – tel: 3456861 of 06-55940014

Heeft in het voorjaar van 2008 tot tevredenheid ca. 30 dakvensters vervangen voor nieuwe Velux ramen. Ook heeft hij bij veel woningen in 2010de dakontluchters van het riool vervangen.

op aanvraag

 

WDR Onderhoud (Wilco de Roode)

Westerbaenstraat 110

2513 GJ  Den Haag

06-21390650

cwderoode@live.nl

algemeen onderhoud - plaatsen van hardhouten glaslatten - schuurdaken ect.op aanvraag

 

 

CV-INSTALLATIE EN SANITAIR - INSTALLATIE EN ONDERHOUD

 

NAAM EN ADRES

INFORMATIE

KOSTEN

Hennink Installatietechniek Voorburg tel: 070-3814020

Verzorgt bij veel bewoners het jaarlijkse onderhoud van de cv – erkend VNI installateur. De meningen over de kwaliteit lopen sterk uiteen, van zeer positief tot zeer negatief!

De kosten voor een nieuw CV-ketel moeten worden geraamd op ca. € 1600,--, ex BTW, afhankelijk van het gewenste type. 

€ 70,- per jaar excl. BTW (cv)

Ben Overgaag BV - Loodgietersbedrijf

Bovendijk35-X

2295 RV Kwintsheul

0174-296586

infi@benovergaag.nl

www.benovergaag.nl

Heeft in 2014/2015 nagenoeg alle dakgoten aan de achter- en voorzijden van onze woningen tot tevredenheid vernieuwd.

Herstellen / vervangen van de bitumen dakbedekking van de dakkapel

inclusief vernieuwen loden afvoer en aanbrengen daktrim als randafwerking

dakkapel: ca. €550,-incl.BTW

(2018)

Popering CV installatiebedrijf. 070-3643939

www.vanpopering.info

Voor het reinigen van het luchtkanaal, maar ook voor het jaarlijks reinigen van de regengoten aan voor- en achterzijde.

Reinigen goten:

€ 90,-- ex BTW

 

 

 | vvb@kleinehout.nl